Gyorgy Konrad- "Călătoria"

O carte despre Holocaust. Încă una?, parcă îi aud pe cei plictisiţi de subiect sau, mai bine spus, de transformarea lui în strategie de marketing. Da, încă una, fraţilor, şi încă una despre exterminarea evreilor la doi paşi de noi. Citind-o, mi-am amintit de străbunică-miu, cel care îşi împărţea viaţa în două etape: de partea asta, de partea cealaltă.
O carte despre copilăria în imediata apropriere a morţii, despre maturizarea dureroasă şi fericire, despre aşteptări şi pierderi, despre memorie şi nepăsare, despre un băiat care află mult prea curând că poţi primi un glonţ în ceafă, deşi nu eşti vinovat decât că te-ai născut, iar Dunărea nu va avea nimic împotrivă să-ţi poarte trupul spre uitare.
"Dat fiind că omul este matur din clipa în care se confruntă cu propria-i moarte, sunt matur de la unsprezece ani. Sunt unii cărora asta li se întâmplă încă şi mai devreme, altora mai târziu, şi există şi dintre aceia cărora nu li se întâmplă niciodată." Care dintre ei e mai fericit? Oricât de dureroasă ar fi dilema, nu întrebaţi Dunărea. E tăcută şi amnezică.

0 Response to "Gyorgy Konrad- "Călătoria""

Trimiteți un comentariu

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme